Protestantse Gemeente 's-Hertogenbosch

Open kerk

Open kerk

Op woensdagen en zaterdagen zijn de deuren van de Grote Kerk geopend van 13-16 uur. Belangstellenden kunnen gewoon binnenlopen voor een bezichtiging, een concert, een rondleiding, een praatje of om even tot rust te komen. Open Kerk betekent dat we een gastvrije gemeente willen zijn midden in de Bossche samenleving. Open Kerk wordt georganiseerd door vrijwilligers van binnen en buiten de protestantse gemeente. De gasten worden te woord gestaan en krijgen antwoord op eventuele vragen of toelichting op bijzonderheden over de kerk.  De doelstelling is  bovenal: gastvrijheid.

Er is de komende maanden Open kerk op zaterdag 2 september, woensdag 6 september, zaterdag 9 september (ochtend en middag vanwege Open Monumentendag), woensdag 13 september en woensdag 20 september, zaterdag 23 september (met om 16 uur de officiële opening van de nieuwe expositie met toelichting door de kunstenaar en muziek), woensdag 27 september, zaterdag 30 september, woensdag 4 oktober, zaterdag 7 oktober, woensdag 11 oktober, woensdag 18 oktober, woensdag 25 oktober, zaterdag 28 oktober, woensdag 1 november en woensdag 8 november.

 

Expositie Miek van Dongen “Afwezige aanwezigheid”

Vanaf zaterdag 23 september tot en met zondag 12 november exposeert Miek van Dongen in de Grote Kerk, Kerkstraat 20 ´s-Hertogenbosch. De expositie is te bezichtigen tijdens Open Kerkdagen op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en na de kerkdiensten op zondag.

Miek van Dongen fotografeert abrupt-verlaten-huizen en onderzoekt daarmee de betekenis van die achtergebleven ruimten. Met haar foto’s fixeert zij een van de laatste momenten waarop het huis nog het wezen van de bewoner in zich heeft, waarop het weefsel van ‘thuis’ nog zichtbaar is. Karakteriek en voelbaar is de afwezige aanwezigheid. Nog even. Daarna neemt de tijd het over en verandert het huis in een lege en anonieme ruimte; vier muren en een dak waarbinnen de afwezigheid overheerst. In de expositie ´Afwezige aanwezigheid´ in de Grote Kerk zijn verschilende foto´s van Miek van Dongen te zien.

Over de kunstenaar: Van Dongen is als autonoom beeldend kunstenaar in 2013 afgestudeerd aan AKV St. Joost in ’s-Hertogenbosch. In haar beeldend werk zoomt zij in op de ‘geest van de plek’. Ruimten die aan verandering onderhevig zijn en waarvan we vervreemd raken, legt Van Dongen fotografisch vast. Met een eigen stijl en diverse technieken werkt zij in haar beelden toe naar het toe-eigenen van de ruimte. Parallel aan haar beeldend werk schrijft zij essays.

Presentatie:  Op zaterdag 23 september om 16 uur opent de expositie met een inleiding op haar werk en presenteert de kunstenaar de uitgave Kierende gordijnen . Een essay over het fenomeen ‘thuis’, omgeven door foto’s. Het boek is verkrijgbaar tijdens open kerkdagen in de Grote kerk en bij boekhandel Heinen ’s-Hertogenbosch.

Wil je meer werk zien, kijk op  miekvandongen.nl of mail naar vandongen.miek@gmail.com

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Kunsthal Boschveld.

 

Geschiedenis Grote Kerk

Benieuwd naar de geschiedenis van de Grote Kerk? In de webwinkel is een boekje met de geschiedenis te koop.

Ook is informatie over het gebouw opgenomen op:  GereformeerdeKerken.info