Protestantse Gemeente 's-Hertogenbosch

Open kerk

Open kerk

Op woensdagen en zaterdagen zijn de deuren van de Grote Kerk geopend van 13-16 uur. Belangstellenden kunnen gewoon binnenlopen voor een bezichtiging, een concert, een rondleiding, een praatje of om even tot rust te komen. Open Kerk betekent dat we een gastvrije gemeente willen zijn midden in de Bossche samenleving. Open Kerk wordt georganiseerd door vrijwilligers van binnen en buiten de protestantse gemeente. De gasten worden te woord gestaan en krijgen antwoord op eventuele vragen of toelichting op bijzonderheden over de kerk.  De doelstelling is  bovenal: gastvrijheid.

 

Tentoonstelling ‘Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s’

Hedendaagse visuele vertaling van de Bijbel - vanaf 29 september te zien in Grote Kerk Den Bosch

Hoe breng je de eeuwenoude verhalen van de Bijbel tot leven in deze tijd? Kunstenaar Caroline Waltman doet dit met behulp van fotografie. Zij maakte binnen en buiten Europa vele foto’s en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel. Deze eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel is vanaf heden te zien in de Grote Kerk te Den Bosch in de tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s. De foto’s – deels afgedrukt op levensgroot formaat – worden getoond in combinatie met de gekozen Bijbelverzen. Zie mij is in Den Bosch te zien tot en met 12 januari 2020.  
Caroline Waltman (1970) fotografeerde in zestien landen in en buiten Europa. De beelden zijn zeer divers, van landschappen en stillevens tot portretten en beelden van het dagelijks leven. De verbanden die Waltman legt tussen beeld en tekst zijn soms heel direct, veel vaker juist associatief. Samen vormen de 609 foto’s een eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel.

De gekozen Bijbelverzen zijn vertaald in vier talen: Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya. Dankzij deze vertalingen, maar ook vanwege de culturele verscheidenheid van Waltmans werk, is de tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s toegankelijk voor een breed en cultureel divers publiek.

Met de tentoonstelling – een productie van het Bijbels Museum – wil de maker prikkelen, ontroeren en bemiddelen: “We willen een eigentijds perspectief bieden op de oude verhalen en onze bezoekers hiermee uitnodigen tot reflectie”, aldus Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum. Na Amsterdam reist Zie mijdoor naar Museum Klooster Ter Apel.

Indringend proces

Caroline Waltman heeft meerdere jaren aan het project gewerkt. Het maken van de foto’s, het bestuderen van de Bijbel en het selecteren van de fragmenten vormden een indringend en artistiek uitdagend proces. Het resultaat verscheen eind 2016 in de vorm van de publicatie ‘Paradisewill.com’. De foto’s worden nu – samen met de gekozen bijbelteksten – tentoongesteld.

Over het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur. Op dit moment is het museum bezig met een omvangrijke transitie. Kerncollecties worden o.a. ondergebracht bij Museum Catharijneconvent, Joods Historisch Museum en Rijksmuseum van Oudheden. Het Bijbels Museum blijft reizende tentoonstellingen organiseren waarin de hedendaagse betekenis van de Bijbel centraal staat.

Over Caroline Waltman 

Kunstenaar Caroline Waltman beweegt zich tussen fotografie, sculptuur, tekst, film en grafiek. Haar werk is meerdere malen geëxposeerd, in binnen- en buitenland. In haar werk onderzoekt Waltman de grillen van herstel. “Ik ben aangetrokken tot grote verbanden maar wordt gedreven door mijn liefde voor het detail.”, aldus Waltman.

De expositie is te bezichtigen tijdens Open Kerkdagen op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en na de kerkdiensten op zondag.

 

Geschiedenis Grote Kerk

Benieuwd naar de geschiedenis van de Grote Kerk? In de webwinkel is een boekje met de geschiedenis te koop.

Ook is informatie over het gebouw opgenomen op:  GereformeerdeKerken.info