De Protestantse Gemeente ‘s-Hertogenbosch wil een Veilige gemeente zijn, zodat iedereen zich welkom voelt in de kerk. Een plek waar we elkaar met respect behandelen. Om dat te stimuleren heeft de kerkenraad de volgende maatregelen genomen:
- Integriteitsbeleid. Het integriteitsbeleid beschrijft hoe wij als gemeente omgaan met integriteit en welke protocollen er bij ons gelden.
- Gedragscode. Hierin staat beschreven welk gedrag van een medewerker binnen de Protestantse Gemeente wordt verwacht.
- Vertrouwenspersonen. Binnen de kerk zijn mensen aangewezen waar in vertrouwen mee gesproken kan worden over (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag.
1. Integriteitsbeleid
1. Waarom beleid voor een veilige gemeente?
Onze gemeente wil een veilige gemeente voor onze leden zijn. Als uitgangspunt neemt zij daarvoor de opdracht van Jezus: “Behandel anderen dus steeds als je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.” (Mat. 7:12)
In de Synodevergadering van de Protestantse Kerk in Nederland van november 2019 is beleid vastgesteld hoe plaatselijke gemeenten veilige gemeenten kunnen zijn. Wij sluiten ons aan bij dit beleid.
In onze gemeente is geloof en vertrouwen de basis van ontmoeting en activiteiten. We hebben respect voor elkaar en zijn integer, naar onszelf en naar de ander. Maar we weten ook dat er situaties kunnen ontstaan waarin er van vertrouwen misbruik wordt gemaakt.
2. Welke instrumenten zetten wij in?
De volgende instrumenten worden ingezet om invulling te geven aan ons beleid:
- Gedragscode: Welke zeer breed wordt ingevuld omdat een veilige kerk betrekking op het veel facetten van het kerk zijn. De gedragscode staat hieronder vermeld bij paragraaf 2.
- Vertrouwenspersonen: Bij deze mensen kun je terecht als je een niet-pluis-gevoel hebt bij een situatie of je vertrouwen werd geschaad. Het kan zijn dat je een vraag hebt, een vermoeden wilt uitspreken of een melding wilt doen. De vertrouwenspersonen staat vermeld bij paragraaf 3.
- Evaluatie: Om ons zelf er regelmatig op te attenderen wordt hier minstens één keer per jaar over gesproken in de kerkenraad.
3. Voor wie gaat de gedragscode gelden?
De gedragscode geldt voor alle betaalde krachten en vrijwilligers in onze gemeente die op een of andere manier met de elementen uit de gedragscode te maken (kunnen) hebben. De kerkenraad bepaalt uiteindelijk de lijst voor wie het gaat gelden.
4. Wie stelt de vertrouwenspersonen vast en hoe brengen zij verslag uit?
Vertrouwenspersonen worden aangesteld door de kerkenraad. Het team zal bestaan uit twee gemeenteleden. Een vertrouwenspersoon kan door de gemeente worden voorgedragen of zichzelf beschikbaar stellen (zie paragraaf 3).
5. Op welke wijze wordt over dit beleid gecommuniceerd?
Er zijn verschillende manieren om te communiceren over dit beleid, waarbij tenminste de volgende moeten worden ingezet:
- Website. Hierop moet uitgelegd worden waar de gemeente voor staat en ook duidelijk zijn wie de vertrouwenspersonen zijn en hoe ze te benaderen
- Kruispunt
- Via de werkgroepen en taakgroepen
- Persoonlijk bij het tekenen van de gedragscode
6. Wie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van dit beleid?
De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dit beleid ligt bij de kerkenraad en deze zal er ook op toezien dat het beleid correct wordt uitgevoerd.
7. Hoe wordt toegezien op het functioneren van dit beleid?
Om de rol van de kerkenraad mogelijk te maken wordt (anoniem) één per jaar door het team verslag uitgebracht aan de kerkenraad, waarbij inzichtelijk wordt gemaakt hoe vaak een beroep is gedaan op het team en wat mogelijke thema’s zijn waar de kerkenraad mee aan de slag zou moeten.
Daarnaast staat het onderwerp Veilige Gemeente minimaal één per jaar op de agenda van de kerkenraad ter evaluatie.
2. Gedragscode
Deze gedragscode geldt voor vrijwilligers en voor betaalde medewerkers. Bijna alle werkers in de gemeente zijn echter vrijwilliger, daarom wordt deze term gebruikt in de tekst.
Bejegening en respect
Wij zorgen voor een sfeer en een omgeving waarbinnen ieder zich veilig en gerespecteerd kan voelen.
Fysieke veiligheid
We nemen kennis van en houden ons aan de veiligheidsvoorschriften. We dragen zo goed mogelijk zorg voor de veiligheid van onszelf en van de mensen met wie wij omgaan. Wij gaan zorgvuldig om met eigendommen van de kerk. Wij blijven binnen de taakomschrijving of binnen de werkzaamheden die zijn afgesproken.
Sociale veiligheid, grensoverschrijdend gedrag
In onze omgang met mensen onthouden wij ons van elke vorm van agressie, geweld intimidatie, gescheld, ongepaste of ongewenste humor, openlijk of heimelijk gepest of geroddel. Wij onthouden ons van elke vorm van seksuele of seksueel getinte gedragingen of uitingen, waarbij we zonder meer rekening houden met wat de ander als ongewenst aanmerkt of wij zelf als ongewenst ervaren. Alle seksuele handelingen, contacten en relaties tussen een volwassene en een minderjarige (jonger dan 18 jaar) beschouwen we in principe als seksueel misbruik. Zo nodig zullen we in die situaties contact zoeken met de politie. We accepteren geen grensoverschrijdend gedrag, in welke zin dan ook, van anderen ten opzichte van onszelf of van onszelf ten opzichte van anderen. In voorkomende gevallen bespreken we dit met iemand van het vertrouwensteam of met een vertegenwoordiger van het college onder wiens verantwoordelijkheid ons vrijwilligerswerk valt.
Privacy, geheimhouding
Als wij kennis ontvangen van vertrouwelijke gegevens over personen en zaken, bewaren we geheimhouding, ook nadat we onze vrijwilligersfunctie hebben neergelegd. We dringen niet verder door in het privéleven van anderen dan voor de uitoefening van onze vrijwilligerstaak nodig is, en we bewaken ook onze eigen privacy. We gebruiken de persoonsgegevens alleen voor het doel waartoe ze zijn afgestaan, en bewaren ze veilig.
Communicatie
We onthouden ons zo veel mogelijk van negatieve communicatie over onze kerkelijke gemeente of over leden en organen binnen de gemeente. Als wij benaderd worden door media, melden we dit aan het college waaronder ons vrijwilligerswerk valt, en gezamenlijk besluiten we naar bevind van zaken hoe te handelen.
Geld en geschenken
Wij nemen geen geld, geschenken of andere gestes aan voor onszelf als aannemelijk is dat deze samenhangen met de uitoefening van onze taak voor de kerk. Giften die wij ontvangen en die zijn bestemd voor de kerk of voor een ander kerkelijk doel, dragen we zo snel mogelijk over aan de betreffende penningmeester. We leveren een notitie mee waarop bedrag, (initialen van de) gever en doel staan vermeld; een afschrift geven we aan de schenker.
Representativiteit
Bij de uitoefening van onze taak:
- dragen we er zorg voor dat we zoveel mogelijk op tijd aanwezig zijn en waar nodig ons hebben voorbereid, of dat we ons tijdig met opgave van redenen afmelden;
- zijn we passend gekleed voor de taak die we op dat moment hebben uit te oefenen;
- zorgen we dat we niet onder invloed zijn van bewustzijnsveranderende middelen. Wij roken niet in het bijzijn van anderen.
Bij ongemak, onveiligheid of gewetensnood
Als iemand met ons bespreekt dat zij of hij zich ongemakkelijk of onveilig voelt wijzen we op het vertrouwensteam. Als we als vrijwilliger zelf ongemak of onveiligheid ervaren, ons in gewetensnood voelen of een niet-pluis-gevoel hebben bij een situatie waar we mee te maken krijgen, zoeken we ruggespraak met de leden van het vertrouwensteam of het college waaronder onze werkzaamheden vallen. We bespreken de situatie zo mogelijk geanonimiseerd.
Klachten
Wij kennen de procedure voor overleg met een vertrouwenspersoon (zie onder) en onderwerpen ons aan een klachtenprocedure, indien een klacht wordt ingediend. Er vindt altijd eerst een gesprek met de diegene die een klacht heeft ingediend plaats door een vertrouwenspersoon of een kerkenraadslid voordat een klacht inhoudelijk wordt besproken in het college waaronder ons vrijwilligerswerk valt. Bij onvrede over afhandeling kan zowel door klager als door de betreffende vrijwilliger een beroep worden gedaan op bemiddeling door of namens de kerkenraad, al of niet via het vertrouwensteam. Als er ook dan onvrede blijft bestaan over afhandeling door de kerkenraad kan de weg van bezwaar en geschil worden gegaan zoals daarin wordt voorzien in de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland.
3. Vertrouwenspersonen
In onze gemeente zijn vertrouwenspersonen (gemeenteleden) aangesteld, die getraind zijn of worden voor hun taak:
- Vertrouwenspersonen richten zich primair op de belangen van de melder.
- Gemeenteleden kunnen bij de leden van dit vertrouwensteam terecht met hun vragen, vermoedens en meldingen. Vertrouwenspersonen kunnen ook bij vermoedens van grensoverschrijdend gedrag binnen de gemeente zelf iemand benaderen.
- De vertrouwenspersonen gebruiken in de gesprekken een protocol, zodat gewaarborgd is dat ieders belang aan bod komt en de juiste stappen worden genomen. En natuurlijk is privacy hierbij een groot goed.
De vertrouwenspersonen zijn:
- Anita van den Berg, e-mail: anitavandenberg@pgdenbosch.nl, telefoonnummer: 06-44212457
- Luc Batterink, e-mail: lucbatterink@pgdenbosch.nl, telefoonnummer 06-10194522
Heeft u behoefte aan een gesprek dat te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag? Neem dan gerust contact op met één van hen.